Zone de tip “ghetou”

Vizionează

Elena

Iacob Andrei

Cristina

Iacob Andrei

Camelia

Aleea Livezilor

Vizualizează

Vizitează

JPG GIF

Ascultă

Citește

La etajul doi, chiar pe mijlocul coridorului, domnul G. se mândrește cu o baie comună transformată în locuinţă de „cinci stele”...

Ei… Cum ne spălăm? În lighean, în mijlocul casei. Doar nu o să mă car acum cu ligheanul şi cu apa până în capătul coridorului.

Contribuie

Trimite-ne

Play

Elena

Iacob Andrei

Să trăieşti în ghetou nu este uşor. Cartierul este sărac şi toţi cei care locuiesc aici au datorii şi restanţe la plata facturilor. Elena spune că situaţia aceasta îi face pe vecinii din bloc să se ajute reciproc cu orice pot: gătesc unii pentru ceilalţi şi împart mâncarea, îşi împrumută ce au nevoie oricând.

Loading...

Cristina

Iacob Andrei

Cristina locuieşte în ghetou de 24 de ani. Deşi spune că nu este un cartier sigur şi condiţiile de trai sunt grele, cel mai important este că are o locuinţă, “un acoperiş deasupra capului” pentru ea şi fiica ei pe care o creşte singură.

Play
Loading...
Play

Camelia

Aleea Livezilor

Cei 10 ani de când locuieşte în ghetou înseamnă pentru Camelia pe de o parte nemulţumirea cu condiţiile de trai, cu aspectul cartierului, cu mizeria care creşte de la an la an şi cu atitudinea celor din cartier faţă de această problemă. Pe de altă parte, locuirea în ghetou înseamnă şi o stabilitate a locuirii de care Camelia avea nevoie pentru familia ei, întrucât înainte de a locui aici a fost nevoită să se mute dintr-un loc în altul.

Loading...

Vizitează

Click & drag for panoramic view

Click & drag for panoramic view

Citește

Locuința de „cinci stele”

#1

La etajul doi, chiar pe mijlocul coridorului, domnul G. se mândrește cu o baie comună transformată în locuinţă de „cinci stele”. Acum aici locuiește fata lui, cu ginerele şi cu nepoţelul de trei ani. Camera este izolată, vopsită în alb, cu ferestre termopan, cu parchet şi este prevazută cu o baie, cabină de duș şi boiler. Spaţiul arată ca o cameră de hotel: cu mochetă pe jos, pat, draperii mov la ferestre, un televizor pe o noptieră şi un dulap. Lângă dulap pot fi observate câteva cutii cu haine şi jucării. Pe peretele estic este prinsă o icoană cu Fecioara Maria.

„Banii i-am avut de la Mega Mall. Am lucrat acolo multă vreme până când s-a ridicat magazinul şi am strâns şi i-am investit aici. Baia e folosită şi de mine şi de nevastă şi de copii noştri. O folosim la comun, toţi cei din familie.”

Situația domnului G. reflectă nevoia de spațiu în contextul în care o cameră de 15 metri pătrați nu oferă loc de joacă pentru copii și nu reprezintă un loc oportun pentru invitat musafiri. Aici nu pot fi desfăşurate activităţi de divertisment sau recreative: în cel mai bun caz, în funcţie de câţi membri ai familiei sunt prezenţi în casă, locuitorii se uită la televizor şi ascultă muzică. În camerele din blocul F4 pot fi desfăşurate activităţi ce variază de la dormit, gătit, servit masa, timp petrecut împreună cu membrii familiei, spălat rufe, ingienă intimă.

„Ei… Cum ne spălăm? În lighean, în mijlocul casei. Doar nu o să mă car acum cu ligheanul şi cu apa până în capătul coridorului. Punem apa la încălzit, o potrivim cu apă rece şi ne spălăm.”

În ultimii ani, mai mulţi locatari au sacrificat patru metri pătrați din cei 15 pentru a-şi construi toaleta în casă. Conectarea la canalizare se face prin tuburi de plastic cu diametru de 20 de cm, tuburi care sunt poziţionate în exteriorul blocului, pe orizontală, pe verticală, pe diagonală. Altfel, activităţile de igienizare se desfăşoara într-un spaţiu comun, băile comune din capătul coridoarelor. Băile însă se găsesc într-un stadiu avansat de degradare – tencuiala căzută, pereţii acoperiţi de mucegai, uşa de la intrare putrezită, cu vopseaua scorojită şi fără clanţă. Geamurile de la ferestre sunt sparte. Miroase a clor şi a urină. O baie este dotată cu patru toalete, fiecare dintre acestea fiind închisă de o uşă cu lacăt. Uşile, la fel ca cea de la intrarea principală sunt fără clanţe, sunt roase, abia stau în balamale. Între uşi şi peretele de sus, unii locatari şi-au prins o prelată, pentru a avea parte de intimitate.

„N-am bani pentru toaleta în casă. De unde să dau două milioane? E jumatate din pensie. E mai greu, dar n-o să mor acum că n-am toaletă în casă. Mă mai duc din când în când să arunc cu nişte clor...Facem cu rândul. Împart buda cu alte două vecine.”

Ascultă

Curățenie în spațiul public

Play
Loading...

Curățenie în spațiul public

Contribuie

Poţi contribui la documentarea experienţei de locuire în Bucureştiul contemporan şi la dezvoltarea proiectului Bucharest Housing Stories. Împărtăşeşte-ţi experienţa, cunoştinţele şi fotografiile pe platforma Bucharest Housing Stories.

Orice poveste este în ultimă instanţă un decupaj din „ceva mai mare”, ceva pe care îl putem numi „realitate”, „istorie”, „societate”, „viaţă” şamd. Cazurile documentate în cadrul proiectului nostru nu acoperă toate faţetele şi situaţiile locuirii. Împreună cu tine putem însă adăuga cât mai multe straturi peste Marea Poveste a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi.

  • • Locuieşti aici de când te-ai născut, ai început să locuieşti la un moment dat, ai locuit doar pentru o perioadă limitată: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Activezi într-un ONG sau grup informal a cărui activitate este legată de locuire: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Cunoşti şi ai experimentat un tip particular de locuire ce nu poate fi încadrat în cele şapte episoade ale proiectului nostru: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Cercetezi sau ai cercetat tu însuţi / însăţi locuirea: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Ai fotografii de familie ce surprind tema locuirii, din orice perioadă: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Orice altă situaţie neacoperită prin rândurile de mai sus: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories.

Te invităm deci să ne trimiţi propria contribuţie, sub formă de text sau fotografie. În cazul fotografiilor, te rugăm să specifici: data aproximativă a realizării, tipul de locuire, contextul în care a fost realizată.





Zone de tip
“ghetou”

Top