V. are 25 de ani, din care cinci i-a petrecut în căminele din București. Facultatea și masterul au însemnat camere de cămin de diverse mărimi, unele cu mai mulți colegi, altele cu mai puțini. Chiar dacă sunt multe momente frumoase, traiul într-o cameră de cămin aduce nu de puține ori și nemulțumiri. În primul an a stat în Panduri și în Leu, în al doilea an într-un cămin privat, urmat din nou de Panduri. Ultimul an de facultate s-a asociat cu un pat iarăși în complexul studențesc Leu. Pe timpul verii, când rămânea în București pentru a lucra, tot căminul era soluția: de astă dată Stoian Militaru sau chiar în Măgurele. Lucrarea de licență și admiterea la master nu s-au tradus și printr-o schimbare în privința cazării. A continuat traseul în Grozăvești, apoi Regie. Acum este ultimul an la master și locuiește în Tei.
Fiecare cămin vine cu regulile, condițiile sale de trai și, cel mai important, colegi noi. Acum, după cei cinci ani filtrați prin experiența proprie a locuirii într-un complex studențesc, pentru V. nu doar condițiile de trai contează, dar și faptul că era pe aceeași „lungime de undă” cu băieții cu care împărțea camera. În Panduri stăteau cinci persoane într-o cameră; în Leu, Regie și Grozăvești câte doi, iar în Tei patru. Leu de altfel a fost pentru V. „cel mai urât loc de pe pământ”. În Panduri, în primii ani de facultate, a stat cu colegi de grupă și s-a înțeles perfect cu aceștia. Erau de o vârstă, aveau interese și multe lucruri în comun. Fiind colegi de facultate, experimentau împreună noutatea pe care universitatea și Bucureștiul le-au adus. Când a început masterul și s-a mutat dincolo, în Grozăvești, a dat peste oameni „cu care nu aveam mare lucruri în comun, și atunci a fost neinteresant.”
Pasionat de istorie contemporană și de jocuri pe calculator, pentru V. nopțile nu sunt rezervate doar somnului. Doi dintre colegii de cameră sunt pasionați, la fel ca și el, de jocuri pe calculator sau cele de societate (board games-urile) iar uneori, în prima parte a nopții, când lucrurile se mai liniștesc, joacă sau povestesc de una-alta, discută, fac glume. Glumele și tachinările de altfel sunt o formă normală și constantă de relaționare în camera celor patru, din Tei.
În ciuda dimensiunii spațiului de locuit sau a atmosferei plăcute pe care fiecare încearcă să o mențină constantă, camera de cămin nu a fost niciodată „acasă”. Aici totul este provizoriu, „știi că la un moment dat trebuie să pleci și din locul ăsta, nu poți să te atașezi de cameră, de locație.” Tentativele de a trata camera de cămin precum propria casă au existat, mai ales că, explică V., împarți spațiul cu cineva și trebuie să ai grijă atât de cameră în sine, de oamenii alături de care stai și, cel mai important, de tine însuți: „Dacă te porți tu urât la un moment dat se poartă și el urât cu tine, și nu vrei să se ajungă acolo.”
În Regie a experimentat pentru prima oară cum e să locuiești singur: șase luni cu mai multă libertate, fără presiunea deranjului pe care propriul stil de viață îl poate aduce pentru colegul de cameră. V. speră că odată cu finalizarea masterului să termine și cu locuitul la cămin. Chiria este următorul pas, firesc de altfel: nu visează să rămână într-un singur loc, legat de o casă și o anumită slujbă. „Acasă” nu se referă la anumiți pereți, ci la starea pe care spațiul o conferă celui care îl locuiește. Căminul a fost o experiență frumoasă. Acasă este însă locul unde se va simți liber, fără să fie nevoit să răspundă în fața nimănui.
(Redactare și editare: Maria Mateoniu, Banu Sergiu, Negru Natalia)