Blocuri

Vizionează

Alex

Turda

Marina

Tei

Ronița

Moșilor

Vizualizează

Vizitează

JPG GIF

Ascultă

Citește

Dorința de a avea o locuință personală nu a apărut cândva anume. Nu trebuia să ai o dorință pentru că oricum ți-o îndeplinea Statul. Trebuia doar să îndeplinești niște condiții și, dacă erai un salariat model, primeai locuință la bloc. Doar astea erau criteriile de selecție.

Până la urmă blocul e o comunitate, nu? Și un spațiu comun. Și în momentul în care se-ntâmplă ceva în bloc, mai mult sau mai puțin, cu toții suntem afectaţi.

Contribuie

Trimite-ne

Play

Alex

Turda

Un bloc, 30 de apartamente și garsoniere, 7 etaje și 30 de ani petrecuți în locul în care s-a născut. Alex și-ar dori o casă cu iederă și curte unde, crede el, ar putea să se gândească mai liniștit la viitorul său.

Loading...

Marina

Tei

Astăzi este în Turcia, face turul Istanbulului. Maine se află la Kiev - îi place mai puțin. În altă zi este în Egipt. În fiecare zi călătorește din camera ei către locațiile pe care le-a vizitat de-a lungul vieții. În această etapă a vieții ei, doamna Marina a schimbat un apartament mai spațios cu unul mai mic, dar situat aproape de un parc și de verdeață.

Play
Loading...
Play

Ronița

Moșilor

Într-un bloc, tinzi să știi tot, dar știi bucăți. Restul ți-l imaginezi. O poză trimisă de cineva, un poster, un perete vernil. Se gândește "ia uite, ce drăguț!". Și apoi se duce la lucru. După care se întoarce acasă. Nu acasă - la garsoniera închiriată de la domnul de la Iași, cu care s-a obișnuit. Se întoarce acasă, acolo unde le cunoaște pe florărese, pe vânzătoarele de la cafeneaua din colț și la balconul înconjurat de pomi.

Loading...

Vizitează

Click & drag for panoramic view

Click & drag for panoramic view

Citește

Locuind împreună

#1

locuind-impreuna1locuind-impreuna2

Au cunoscut împreună copilăria și adolescența în orașul natal. Au fost pe rand colegi la școală, la liceu și la olimpiade, prieteni, și tot timpul vecini de bloc. Studenția au cunoscut-o tot împreună, în București. La începutul studenției erau cu adevărat pasionați și dornici să învețe informatică, iar Facultatea de Automatică le-a oferit cadrul de a rămâne colegi. Alex si Razvan au locuit o vreme împreună în căminele Politehnicii, pâna când Alex s-a îndrăgostit. De Carmen. Cei doi s-au mutat repede într-o locuinta doar a lor și astfel, Alex a renunțat la viața de cămin. Razvan a continuat să locuiască în cămin până când Silvia a apărut în viața lui. La finalul studiilor postuniversitare, pe care tot în tandem le-au parcurs, cei doi s-au căsătorit. Alex primul și la doi ani distanță, Razvan.

Si locuințele, le-au căutat cam în același timp. Alex era deja tătic din primăvara lui 2014, asa ca procesul de căutare al unei locuințe era mai accelerat în cazul lui. Razvan și Silvia își doreau o locuință a lor însă căutarea unui loc cât mai potrivit pentru ei era ceea ce conta înainte de toate. Alex a găsit un apartament care sa le ofere, lui si familiei lui, ceea ce ei aveau nevoie: o locuință situată în apropierea unui parc, nu departe de centru, aproape de metrou și bine poziționată în relație cu infrastructura transportului în comun. Apartamentul pe care l-au ales sa le fie acasa este într-un cartier de blocuri,are trei camere iar blocul este situat chiar pe unul dintre bulevardele principale. Drumul cu căruciorul până în parc pe care Carmen îl parcurge zilnic durează maxim 5 minute.

Blocul de locuințe a aparținut iniţial unei inteprinderi de stat si urma să fie locație de protocol pentru angajaţii pe care aceasta îi avea în țară. Fundația blocului a fost turnată în anul 1989 însă construcția s-a finalizat în 1994 atunci cand propietatea privata incepea sa prinda contur dupa o lunga perioada de reprimare. Propietarul de la care Alex și Carmen au achiziționat apartamentul avea de fapt întreg etajul de vanzare, adică în plus, două apartamente şi o garsonieră.

Cosmin si Silvia erau și ei într-un stadiu avansat al căutarilor atunci cand Alex și Carmen au devenit propietari, așa că posibilitatea vizionării unui apartament vecin cu cel al prietenilor lor completa traditia prieteniei. Spre deosebire de ei, Cosmin si Silvia doreau să locuiască undeva de unde pot ajunge repede la birou și înapoi, motiv pentru care opțiunea complexelor rezidențiale a pierdut teren în fața cartierelor monolit de blocuri, mai vechi, dar mai centrale.

În toamna anului 2014 cei doi prieteni au redevenit vecini, pentru că amândoi și-au cumpărat două apartamente situate în același bloc și la același etaj. Tot în 2014, un studiu de piața releva faptul că apartamentul ideal din București este unul de trei camere, cu o suprafata de x m, situat în cartierul Tineretului și vânat de tineri cu varste între 25 - 40 de ani, care profesează în domeniul IT sau financiar și au sau își doresc întemeierea unei familii. Un profil familiar așadar.

Ascultă

Asamblarea mobilei într-un apartament nou

Play
Loading...

Asamblarea mobilei într-un apartament nou

asamblarea-mobilei1asamblarea-mobilei2

Locuirea se redefinește atunci când lucrurile au un rol central în reprezentarea ideii de „acasă”. Alexandra şi-a cumpărat în primăvară acestui an un apartament în cartierul Tineretului. În ultimii 6 ani s-a mutat de cinci ori în cinci locuinţe şi cartiere diferite din Bucureşti. O regulă informală a locuinţelor de închiriat este că dacă acestea sunt nemobilate ele sunt mai ieftine motiv pentru care Alexandra a considerat utilă achiziționarea unor obiecte esențiale de mobilier pe care le-ar fi putut folosi și într-o viitoare locuința personală. De-a lungul acestei perioade ea a adunat obiecte de mobilier care au însoţit-o în locuinţele pe care le-a închiriat. Un şifonier, servantă, canapeaua, televizorul, masa, colecţia de cărţi, o pianină şi o chitară, colecţia de pălării, două scaune, un raft şi veselă – toate au aşteptat să fie mutate în noul spaţiu, imediat ce acesta era gata să fie folosit.

Contribuie

Poţi contribui la documentarea experienţei de locuire în Bucureştiul contemporan şi la dezvoltarea proiectului Bucharest Housing Stories. Împărtăşeşte-ţi experienţa, cunoştinţele şi fotografiile pe platforma Bucharest Housing Stories.

Orice poveste este în ultimă instanţă un decupaj din „ceva mai mare”, ceva pe care îl putem numi „realitate”, „istorie”, „societate”, „viaţă” şamd. Cazurile documentate în cadrul proiectului nostru nu acoperă toate faţetele şi situaţiile locuirii. Împreună cu tine putem însă adăuga cât mai multe straturi peste Marea Poveste a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi.

  • • Locuieşti aici de când te-ai născut, ai început să locuieşti la un moment dat, ai locuit doar pentru o perioadă limitată: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Activezi într-un ONG sau grup informal a cărui activitate este legată de locuire: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Cunoşti şi ai experimentat un tip particular de locuire ce nu poate fi încadrat în cele şapte episoade ale proiectului nostru: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Cercetezi sau ai cercetat tu însuţi / însăţi locuirea: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Ai fotografii de familie ce surprind tema locuirii, din orice perioadă: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Orice altă situaţie neacoperită prin rândurile de mai sus: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories.

Te invităm deci să ne trimiţi propria contribuţie, sub formă de text sau fotografie. În cazul fotografiilor, te rugăm să specifici: data aproximativă a realizării, tipul de locuire, contextul în care a fost realizată.





Blocuri

Top