Ansambluri rezidențiale

Vizionează

Adina

Metalurgiei Residence

Victor

Cosmopolis

Roxana

Felicity

Vizualizează

Vizitează

JPG GIF

Ascultă

Citește

Avântul imobiliar din anii 2000 a însemnat pentru Bucureşti, printre altele, apariţia unui tip specific de locuire: cel în ansambluri rezidenţiale nou contruite, de multe ori amplasate la periferie (dar nu exclusiv).

O parte importantă dintre acestea sunt de tip „gated community”, adică spaţii enclavizate cu un control ridicat în ceea ce priveşte accesul (pietonal, motorizat şamd) şi care tind să ofere rezidenţilor servicii pentru care în mod obişnuit ar fi nevoiţi să părăsească respectivul perimetru.

Contribuie

Trimite-ne

Play

Adina

Metalurgiei Residence

Deși locuirea și angajarea în București nu erau inițial o opțiune pentru Adina, ajunsă aici din Suceava, ea a renunțat la varianta de a lucra în străinătate și a decis să își cumpere o locuință a ei. Adina consideră că spațiul nou al garsonierei achiziționată este ca o vatră care îi oferă liniștea și intimitatea de care are nevoie la sfârșitul unei zile agitate în București.

Loading...

Victor

Cosmopolis

Victor asociază locuirea într-un ansamblu rezidențial cu siguranța și cu spiritul de comunitate, care sunt pentru el aspecte foarte importante în alegerea unui spațiu locativ. Pentru Victor dorința locuirii într-un ansamblu rezidențial a venit din exemplul suburbiilor americane portretizate în filme pe care le-a văzut în copilărie și care prezentau o viață liniștită, cu relații apropiate între vecini și un anume confort.

Play
Loading...
Play

Roxana

Felicity

Pentru o familie tânără, venirea unui copil poate însemna și regândirea situației locative, orientarea către o zonă cu aer curat, ca o alternativă la condițiile oferite de locuirea în cartierele de blocuri. Pentru Roxana, acestea constituie avantaje care depășesc aspecte ce țin de cheltuieli mai mari (cum sunt cele de transport și administrative) pe care le presupune locuirea într-un ansamblu rezidențial aflat încă în formare.

Loading...

Vizitează

Click & drag for panoramic view

Click & drag for panoramic view

Citește

Dana și Matei

#1

dana-si-matei

Dana și Matei au copilărit și crescut în Drumul Taberei. Se cunoșteau din liceu. Bucureștiul lor începea la Favorit și se termina în Ghencea la capătul de linie al tramvaiului 41. Știau toate străzile și intrările, și nu și-au imaginat niciodată că se vor muta de acolo. Apoi a venit facultatea și Bucureștiul s-a lărgit până la Universitate, la Politehnică, la Piața Romană sau la Piața Victoriei, până în Berceni sau în Tineretului sau până unde stăteau noii colegi de facultate. Și-au mutat apoi hainele și cărțile împreună, tot în Drumul Taberei, într-o casă cu pereți roz și mobilă adunată la întâmplare de către proprietarul apartamentului. Nu arăta prea bine și nici cu proprietarul nu s-au avut la inimă. N-au investit prea mult și nu s-au simțit niciodată acasă, pentru că „în chirie nu ești niciodată acasă”. Au făcut un credit și s-au mutat acasă aproape de Bragadiru într-un ansamblu rezidențial. Când s-au mutat, ansamblul încă se mai construia, aveau șantier în jurul lor, dar erau acasă și peste tot mirosea a var și a proaspăt. Și-au cumpărat întâi o saltea, iar primul mic dejun acasă l-au luat pe o cutie cu cărți. Apoi a venit și masa, și scaunele, și biblioteca, și biroul, draperiile și covorul au venit mai tarziu aproape la un an după ce s-au mutat. Cea de-a treia cameră încă își mai așteaptă mobila, dar și pe cel de-al treilea membru al familiei. De la părinți au primit ajutor mult și obiecte puține. Părinții Danei le-au cumpărat draperiile, pe care le-a ales Dana după cum și-a imaginat ea că vor arăta exact atunci când a intrat pentru prima dată în apartament. Părinții lui Matei le-au cumpărat masa din bucătărie și scaunele, pe care le ales Dana când se plimbau prin magazinele de mobilă. Dar pentru că și-au ales ei ce vor să primească, nu le-au perceput niciodată ca pe obiecte cu o încărcătură emoțională. Și-au ales și gresia, și faianța, și parchetul. Aveau o sumă de bani stabilită de investitorul imobiliar, iar ei și-au ales culoarea, formele, modelele și calitatea atât cât să nu depășească bugetul. Matei a urmărit mersul lucrărilor, mergea o dată pe săptămână să vadă cum crește apartamentul, cum se îmbracă pereții, cum se pune gresia, iar când a fost pus și parchetul s-au mutat, ei doi și o saltea.

Apartamentul nou le-a plăcut pentru că e mai mare și mai curat decât orice apartament vechi au văzut ei vreodată, iar distanță de oraș nu-i sperie, dimpotrivă îi bucură pentru că până și aerul e mai curat.

Ascultă

Parcul de joaca

Play
Loading...

Parcul de joaca

Contribuie

Poţi contribui la documentarea experienţei de locuire în Bucureştiul contemporan şi la dezvoltarea proiectului Bucharest Housing Stories. Împărtăşeşte-ţi experienţa, cunoştinţele şi fotografiile pe platforma Bucharest Housing Stories.

Orice poveste este în ultimă instanţă un decupaj din „ceva mai mare”, ceva pe care îl putem numi „realitate”, „istorie”, „societate”, „viaţă” şamd. Cazurile documentate în cadrul proiectului nostru nu acoperă toate faţetele şi situaţiile locuirii. Împreună cu tine putem însă adăuga cât mai multe straturi peste Marea Poveste a locuirii din Bucureşti şi împrejurimi.

  • • Locuieşti aici de când te-ai născut, ai început să locuieşti la un moment dat, ai locuit doar pentru o perioadă limitată: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Activezi într-un ONG sau grup informal a cărui activitate este legată de locuire: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Cunoşti şi ai experimentat un tip particular de locuire ce nu poate fi încadrat în cele şapte episoade ale proiectului nostru: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Cercetezi sau ai cercetat tu însuţi / însăţi locuirea: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Ai fotografii de familie ce surprind tema locuirii, din orice perioadă: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories;
  • • Orice altă situaţie neacoperită prin rândurile de mai sus: alătură-te comunităţii Bucharest Housing Stories.

Te invităm deci să ne trimiţi propria contribuţie, sub formă de text sau fotografie. În cazul fotografiilor, te rugăm să specifici: data aproximativă a realizării, tipul de locuire, contextul în care a fost realizată.





Ansambluri
rezidențiale

Top